Pluimvee Kuiken uitsn 1

Nieuw additief verbetert voederconversie en vitaliteit vleeskuikens

do 03 nov 2016

Eastman ENHANZ™ is een nieuw zoötechnisch additief voor vleeskuikens, met als actieve component het natriumzout van NN-dimethylglycine (DMG). DMG is een interessant molecuul voor de (jong)diervoeding, omdat het breed ingrijpt op de vertering en het metabolisme. Vanuit wetenschappelijk onderzoek met vleeskuikens is bekend dat DMG de (vet)vertering verbetert, de stofwisseling ondersteunt én een antioxidantwerking heeft. Uiteindelijk wordt DMG gemetaboliseerd tot glycine, een semi-essentieel aminozuur voor met name jonge kuikens.

Diverse proeven met vleeskuikens tonen aan dat DMG de technische resultaten en kuikenvitaliteit verbetert. Dit heeft vooral betrekking op de voederconversie (zie Figuur 1). 

Eind 2014 voerde Twilmij in samenwerking met ZTC Leuven een proef uit met Eastman ENHANZ™ bij 450 vleeskuikens (Ross 308 haantjes), verdeeld over 30 grondhokken. De proef had een 3x2 opzet met drie voeders die verschilden  in energie- en aminozurengehalte (2% lager OE vlk en/of verteerbare aminozuren) en twee niveaus DMG (met en zonder). De nutriëntniveaus van de controlevoeders waren conform de Twilmij adviesnormen. De kuikens met een laag energie/laag aminozuren rantsoen realiseerden een lagere daggroei. Toevoeging van DMG gaf zowel in de startfase als in de gehele ronde een significant betere voederconversie (-/- 0.05). Hoewel er in deze proef geen significante interactie werd gevonden tussen energie/aminozurenniveau en DMG toevoeging, was het effect van DMG toch het meest uitgesproken in de voeders met minder energie en aminozuren. 

Voor meer informatie over achtergronden en toepassing van Eastman ENHANZ™ in vleeskuikenvoeders kunt u contact opnemen met diernutritionist pluimvee Marien van den Brink, mvdbrink@twilmij.nl.

DMG Figuur 1