Krijt uitsn 1

TWILFLITS: Nieuw krijt geeft betere draageigenschappen

do 01 dec 2016

Op 13 december schakelt Twilmij over op een nieuw type krijt als drager in premixen. Hierdoor verbeteren de fysische eigenschappen, homogeniteit en loopsnelheid van de premixen. Ook het stortgewicht neemt toe, waardoor de premixen sneller en efficiënter zijn te verwerken.

De overgang op het nieuwe krijttype is de tweede verbeteringsslag in korte tijd op het gebied van dragers. Op 1 oktober jl. stapte Twilmij al over van tarwegries op gemalen tarwe, dat eveneens over betere draageigenschappen beschikt. 

Breder draagbereik, betere loopeigenschappen 
De gebruikswaarde van dragers voor premixen wordt door meerdere factoren bepaald. Een zeer belangrijke is de bijdrage aan stabiele fysische eigenschappen. Uit de deeltjesgrootte analyse (Figuur 1) blijkt dat de nieuwe krijtbron een breder draagbereik heeft. Dit zorgt voor een homogenere menging van vitaminen, sporenelementen en mineralen. Bovendien bevat de nieuwe krijtbron een kleinere fractie (zeer) fijne deeltjes. Dit geeft minder stofvorming en zorgt voor betere loopeigenschappen tijdens verwerking.

Vanwege de afwijkende kleur van de nieuwe krijtbron – grijs in plaats van beige – kan ook de kleur van de premix iets afwijken. De nutritionele samenstelling blijft echter ongewijzigd.

NL Figuur 1 Deeltjesgrootte2

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 1. Deeltjesgrootteverdeling van de nieuwe en oude krijtbron.


Conclusie
Dankzij de betere loopeigenschappen en verminderde stofvorming van de nieuwe krijtbron zijn Twilmij premixen sneller, efficiënter en schoner te verwerken in het productieproces van mengvoeders. Bovendien zijn de premixen dankzij het bredere draagbereik van het nieuwe krijt nog homogener van samenstelling.

 

DOWNLOAD PDF