Coccidiostatica zijn wettelijk toegestaan in Europa met een BSA statuut. Concreet betekent dit dat de actieve stof met de merknaam is geregistreerd voor specifieke diersoorten, met een wettelijke minimum en maximum dosering voor een periode van 10 jaar. Na afloop van deze periode wordt een nieuwe dossier ingediend bij de Europese Commissie om het coccidiostaticum opnieuw te registeren. Bij deze herregistratie dient men aan te tonen dat het coccidiostaticum effectief is aan de opgegeven dosering maar ook veilig is voor mens en dier. Nu is er bij EFSA twijfel gerezen omtrent de veiligheid van Avatec (Lasalocide-natrium) bij vleeskuikens en opfok leghennen. Daartoe vraagt EFSA om elementen aan het dossier toe te voegen die de veiligheid kunnen bevestigen. In afwachting van de bijkomende gegevens en de nieuwe EFSA opinie, wordt het gebruik van Avatec bij vleeskuikens en opfokhennen opgeschort. In afwachting van de publicatie van de schorsing en de daarbij horende overgangsperiode, stelt Zoetis voor om vanaf 30 april 2021 geen Avatec meer in te mengen in premixen voor vleeskuikens en opfok leghennen.
Voor Cygro (maduramycine) loopt de huidige toelating bij vleeskuikens af op 10 mei 2021. Er is geen nieuw dossier ingediend om de toelating te verlengen. Concreet mag er vanaf 10 mei 2021 geen maduramycine (cygro) meer gebruikt worden bij vleeskuikens.
[Geschreven door: ir. A. Vandeweghe]
 
Tot op heden is Lasalocid -natrium (Avatec)  EU geregistreerd in Europa voor de volgende diercategorieënsoorten:
  • kalkoenen tot maximum 16 weken ( EU registratienummer 5 1 763)
  • fazanten, parelhoenders, kwartels en patrijzen met uitzondering van legvogels (EU registratienummer 5 1 763)
  • vleeskuikens (EU registratienummer E 763)
  • opfok leghennen tot maximum 16 weken (EU registratienummer E 763)
Voor vleeskuikens en opfok leghennen eindigde de registratie al in 2014. Er was echter intussen een nieuw registratiedossier ingediend om Avatec te herregistreren voor de betreffende diersoorten. In afwachting van deze herregistratie mocht Avatec verder gebruikt worden voor deze diersoorten.
 
EFSA heeft nu Zoëtis (leverancier van Avetec) gevraagd naar bijkomende studies die de veiligheid van dit coccidiostaticum aantonen voor deze diercategorieën. In afwachting van de nieuwe EFSA opinie wordt het gebruik van Avatec voor vleeskuikens en opfok leghennen tijdelijk opgeschort. Dus tijdelijk niet meer toeglaten.
 
Onder voorbehoud van de publicatie van de schorsing en de daarbij horende overgangsperiode door de EU adviseert Zoëtis om geen premixen meer te produceren met Avatec voor vleeskuikens en opfok leghennen na 30 april 2021. 
 
Ten slotte blijft het gebruik van Avatec bij kalkoenen, fazanten, kwartels, parelhoenders en patrijzen verder toegestaan onder het EU registratienummer 5 1 763.
 
Daarnaast loopt de toelating van Cygro (Maduramycine) voor vleeskuikens af op 10 mei 2021. Er is door de leverancier Zoëtis geen nieuw dossier ingediend bij de Europese Commissie om de toelating van Cygro bij vleeskuikens te verlengen. Concreet betekent dit dat er na 10 mei 2021 geen Cygro (Maduramycine) meer mag ingemengd worden noch in premix noch in eindvoer.