Het jaarlijkse maiskuilproject van dsm-firmenich toonde vorig jaar aan dat twee op de drie maiskuilen een medium- tot hoge belasting aan mycotoxines bevatte. Dit jaar was opnieuw uitzonderlijk vanwege de natte weersomstandigheden in het voorjaar. Op veel plaatsen kon hierdoor pas later worden gezaaid, wat mogelijk invloed heeft gehad op de mycotoxine belasting. Wees bewust van de risico’s en laat de maiskuil analyseren!
In de Benelux loopt het maïskuilproject al enkele jaren. Binnen dit project analyseren we maïskuilen op mycotoxines om de risico’s voor melkkoeien en melkgeiten in kaart te brengen. In grote delen van de Benelux is maïskuil namelijk een belangrijk onderdeel van het rantsoen. Wanneer een maïskuil een hoge mycotoxine belasting bevat, kan dit een lange termijn impact hebben op de veestapel.
 
Dit jaar wordt het onderzoek uitgebreid met analyses van twee extra DON metabolieten; 3-AC-DON en 15-AC-DON. Zo krijgen we een nog beter beeld van de DON belasting.
 
Hieronder staan de resultaten van de maisoogst van 2023. Om de impact van de besmette kuilen op rundvee goed in te schatten, is een risicoanalyse gemaakt op basis van 8 kg DS uit maïskuil.
 
 Tabel 1. Mycotoxine waarden maïskuil Benelux, oogst najaar 2023 (in ppb, basis 100% DS)
 
Tabel 2. Mycotoxine risico niveau op melkveebedrijven in de Benelux bij inname van 8 kg ds maiskuil.

 

Uit de gegevens blijkt dat er in àlle onderzochte maïskuilen Trichothecenen B zijn aangetroffen. Deze groep bestond vorig jaar  uit DON, NIV en DON-3-GLUC. Wat betreft de Trichotecenen A gaat het om het gehalte aan HT-2 toxine.
Afgelopen jaar viel maar liefst 69% van de maïskuilen in de categorie medium tot hoog risico.
 
Gecontamineerde maïskuil: wat nu?
In de Benelux komen vooral mycotoxines uit de groep Trichothecenen B en Zearalenone veel voor. Deze mycotoxines kunnen niet onschadelijk worden gemaakt door het toevoegen van kleimineralen aan het rantsoen; ze vereisen een specifieke biotransformatie of de-activatie. Hierbij worden de mycotoxines - meestal enzymatisch - omgezet in minder schadelijke metabolieten.
 
Een effectieve aanpak is het toevoegen van Mycofix 3.E Plus aan het rantsoen voor herkauwers. De dosering van deze mycotoxine "de-activator" hangt af van de diergroep en mate van toxine belasting. Uw contactpersoon bij dsm-firmenich helpt u hier graag bij.
 
Voerfabrikanten die willen deelnemen aan het maïskuilproject kunnen zich nog steeds aanmelden via hun contactpersoon.