De nieuwe maisoogst staat voor de deur. De opbrengst en de kwaliteit vallen nog af te wachten maar de weersomstandigheden van de afgelopen maanden zullen vermoedelijk  zorgen voor een grote variatie in voederwaarde.
Het schakelen van oude naar verse maiskuil vraagt de nodige aandacht. Naast een analyse van de nieuwe kuil kunnen ook het gedrag van de koeien, de melkproductie en de mestkwaliteit veel vertellen over de verteerbaarheid van de nieuwe maiskuil.
De verteerbaarheid van maiskuil hangt sterk af van het hakselstadium en de inkuilduur. De voederwaarde is het hoogst bij een goed afgerijpte kolf met een droge stof (DS) gehalte van minimum 35%. Hoe rijper de kolf, hoe hoger het DS gehalte en hoe hoger de bestendigheid van het zetmeel.
Tijdens het inkuilproces vermindert de bestendigheid van het zetmeel: verse maiskuilen bevatten gemiddeld twee keer zoveel bestendig zetmeel als oudere kuilen. Bestendig zetmeel is een efficiënte bron van glucose, maar wanneer er té veel bestendig zetmeel wordt gevoerd (> 1400 g/koe/dag), verloopt de vertering in de darm duidelijk minder efficiënt. Een overmaat aan bestendig zetmeel kan op die manier resulteren in dikke darm verzuring. Het risico op verteringsproblemen na het openen van de nieuwe maiskuil is het grootst in de eerste 4 maanden.
 
Nieuwe versus oude maiskuil: wat is het verschil?
 
Ronozyme Rumistar
Rumistar is een geregistreerd alfa-amylase enzym van dsm-firmenich dat de verteerbaarheid van zetmeel in de pens en de darm verbetert. De afbraakproducten van zetmeel in de pens (oligosacchariden) dienen als voedingsbron voor celwand-afbrekende bacteriën, wat een prebiotisch effect heeft. Hierdoor stimuleert Rumistar niet enkel de zetmeelvertering, maar ook de vezel- /NDF vertering, die bij verse maiskuilen het laagst is. De verbeterde vezelvertering heeft zelfs een zichtbaar effect op de meststructuur. Bij het uitspoelen van de mest zijn er duidelijk veel minder lange vezels en maispitten aanwezig. Dit duidt op een betere penswerking dankzij Rumistar. Een extra voordeel is de verhoogde benutting van beschikbaar ruwvoer in de pens, wat gunstig is bij een dreigend tekort aan ruwvoer.  
 
Het gebruik van Rumistar is vooral aan te raden:
In de eerste 4 maanden na het inkuilen van deegrijpe mais
Bij maiskuilen met een hoge zetmeelbestendigheid (> 27%)
Bij rantsoenen met een hoge inclusie van maiskuil: > 8 kg DS/totaal rantsoen
 
Praktijkproef bevestigt positief effect op verteerbaarheid en melkproductie
De verhoogde verteerbaarheid van de maiskuil resulteert in méér beschikbare energie en daarmee in een hogere melkproductie. Dit werd bevestigd door een twee jaar durende proef op een commercieel rundveebedrijf. Koeien die Rumistar kregen toegediend produceerden meer melk na de overgang van de oude naar de nieuwe maiskuil. In het  eerste proefjaar produceerden de Rumistar koeien de eerste 3 maanden na de overgang 1.2 liter extra melk. In het daaropvolgende jaar steeg dit zelfs tot 2.0 liter.
De effecten op de melkproductie zijn het duidelijkst gedurende de eerste 4 maanden na de overgang van oud naar nieuw, wat een duidelijk bewijs levert dat Rumistar de verteerbaarheid van de nieuwe maiskuilen verbetert!