WAAROM GEBITSVERZORGING NOODZAKELIJK IS VOOR UW HUISDIER
Eén van de meest voorkomende medische aandoeningen bij honden en katten zijn gebitsproblemen. Dit bleek uit een onderzoek van ‘the Veterinary Pet Insurance Co.’ uit 2014. Om deze gebitsproblemen voor te zijn, is het belangrijk om plaque te verwijderen en daardoor tandsteen, gingivitis (tandvleesontsteking) en verdere gebitsproblemen te voorkomen (zie ook figuur 1 voor de ontwikkeling van gebitsproblemen).
Honden en katteneigenaren hebben moeite om een gezond gebit te handhaven omdat het poetsen van de tanden bij hun huisdier een uitdaging kan zijn, producten prijzig kunnen zijn, het veel tijd vergt, en zij niet graag hun dier onder narcose laten gaan voor een gebitsreiniging bij de dierenarts. Dit is aangetoond door middel van een marktonderzoek (Market Tools, MetrixLab, in opdracht van DSM).

Figuur 1: De ontwikkeling van gebitsproblemen bij honden en katten

DSM Vitamine C STAY-C ® 50: een middel om de gezondheid van het gebit te ondersteunen

Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C een belangrijke rol speelt in tandvleesgezondheid en dat het immuunsysteem wordt ondersteund. Dit werd ook nog verder onderzocht door DSM waarbij vitamine STAY-C ® 50 werd toegevoegd aan een geëxtrudeerde voeding voor honden en voor katten, maar ook in een hondenkluif. Deze studies worden hieronder besproken.

In één studie (Institute for Nutrition, University of Veterinary Medicine, Vienna, Austria) gedaan bij katten (n=20) werden deze dieren in 2 groepen verdeeld, namelijk: één groep kreeg een controle dieet, en één groep kreeg een dieet met 350 mg STAY-C ® 50 (over het voer aangebracht) 28 dagen lang. De gebitten van alle katten werden voor het begin van de studie schoongemaakt. Een significant verschil in gingivitis en plaque index scores werd gemeten na 28 dagen in de groep dieren die STAY-C ® 50 toegevoegd kregen over het dieet. Geen verschil werd gevonden in tandsteen vorming tussen beide groepen.

In een andere studie (Summit Ridge Farms, Pennsylvania, United States) gedaan bij honden (n=30) werden deze dieren verdeeld in 3 groepen, namelijk: één groep kreeg een controle dieet (groep A), één groep kreeg een controle dental dieet (groep B) en één groep kreeg een dental dieet met 700 mg STAY-C ® 50 (groep C; over het voer aangebracht) 28 dagen lang. Alle gebitten van de honden werden gereinigd voor het begin van de studie. Na 28 dagen werd er een vermindering in plaque scores geobserveerd in beide groepen die een dental dieet gevoerd kregen ten opzichte van de controle groep die geen dental dieet gevoerd kregen, echter was dit niet significant. Tandsteenvermindering werd ook gezien na 28 dagen in beide groepen die een dental dieet gevoerd kregen ten opzichte van de controle groep, dit was wél significant. Het verschil tussen beide dental dieet groepen was niet verschillend. Gingivitis scores waren niet verschillend. Ook al kon er geen effect van STAY-C ® 50 significant bevestigd worden door de mechanische reiniging van het dental dieet, werden er in deze studie wel wat verschillen gevonden tussen specifieke tanden welke met name gebruikt worden tijdens het kauwen. Daarnaast werd er wel een vermindering in ontsteking waargenomen in alleen de groep die wel STAY-C ® 50 kregen. Dit laatste impliceert dat STAY-C ® 50 wel wat kan betekenen in de gebitsgezondheid bij honden zoals eerder al gevonden is bij katten.

In de laatste studie (Summit Ridge Farms, Pennsylvania, United States) werden honden (n=40) verdeeld in 4 groepen, namelijk: groep A control groep (alleen een dieet), groep B dieet met een controle hondenkluif, groep C dieet met een hondenkluif welke 760 mg STAY-C ® 50 bevat, groep D dieet met een hondenkluif welke 2470 mg STAY-C ® 50 bevat. Alle gebitten van de honden werden voor de aanvang van de studie gereinigd. Na 28 dagen werd er een significante vermindering in plaque en tandsteen geconstateerd bij groepen B, C en D ten opzichte van A. Groepen C en D hadden geen significant verschil in plaque en tandsteen score ten opzichte van groep B. Groepen B, C en D hadden allemaal een vermindering in gingivitis op dag 28 ten opzichte van dag 0 en groep A (alleen groep C was significant). Ook in deze studie werden er wel wat verschillen gevonden bij groep B tussen specifieke tanden welke met name gebruikt worden tijdens het kauwen. De significante reductie in gingivitis in groep C geeft weer dat STAY-C ® 50 wel gunstige effecten kan hebben om de gezondheid van het gebit te ondersteunen. Daarnaast moet er in gedachte gehouden worden dat de dieren die mee hebben gedaan aan deze studie allemaal dieren zijn die goed verzorgd worden waardoor de gingivitis score van elke groep honden erg laag was . Hierdoor is een significant verschil lastig aan te tonen. Daarnaast is dit een studie gedaan 28 dagen lang en weten we niet wat het effect zou zijn als STAY-C ® 50 over een langere termijn gegeven wordt.

Gekeken naar alle metingen gedaan in deze studies kunnen we zeggen dat STAY-C ® 50 veelbelovend is in de ondersteuning van de gezondheid van het gebit bij katten en honden. Sommige metingen waren positief en sommige zelfs significant. Mechanische reiniging speelt ook een hele belangrijke rol bij het schoonhouden van het gebit en voeding en snacks zouden ontwikkelt kunnen worden waarbij de mechanische reiniging gestimuleerd wordt. STAY-C ® 50 is niet alleen belangrijk als een voedingsmiddel, maar kan ook de gezondheid van het gebit ondersteunen.

Bron: https://www.dsm.com/anh/en/feedtalks/petfoodtalks/studies-stay-c50-oral-care.html