In 2019 introduceerde DSM een microbieel "muramidase" - Balancius TM - in de markt. Het voederadditief - dat eigenlijk een enzym is - splitst op dunne darmniveau bacteriële peptidoglycanen in kleinere componenten, zodat deze minder of geen ontstekingsreacties op darmniveau veroorzaken. Twee jaar na de introductie zijn intussen heel wat nieuwe proeven uitgevoerd, ook onder praktijkomstandigheden.
[Geschreven door: ir. M. van den Brink]
Peptidoglycanen komen vooral voor in afgestorven darmbacteriën. Die komen in overvloed voor in de biomassa die zich in het darmkanaal bevindt, met name in de celwand van afgestorven grampositieve bacteriën.
Bij een dysbacteriose wordt het microbieel leven in de darm grondig verstoord. Door extra celdelingen en afsterving wordt dan heel wat nieuwe biomassa gevormd. Deze biomassa bestaat hoofdzakelijk uit fragmenten van bacteriecelwanden die op hun beurt rijk zijn aan peptidoglycanen. Die betekenen niet enkel een verspilling van voernutriënten: zij vormen bovendien ook een extra belasting voor het metabolisme, want peptidoglycanen veroorzaken op darmniveau ook bepaalde ontstekingsreacties.
Prof. R. Ducatelle (UGent) toonde vorig jaar aan dat Balancius door zijn anti-inflammatoire werking een gunstig effect heeft op de darmwandintegriteit. Dit verklaart meteen de verbeterde nutriëntabsorptie die in verschillende studies wordt aangetoond.
Nieuwe dierproeven
Naast de nodige registratieproeven zijn er inmiddels verschillende (semi)praktijkproeven uitgevoerd in verschillende landen wereldwijd, ook in Noordwest-Europa. Zo werden in 2020 een zestal grootschalige praktijkproeven met Balancius opgezet bij reguliere vleeskuikens in België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De gebruikte doseringen laten in lijn met de aanbevolen doseringen (25.000 - 35.000 LSU muramidase per kg eindvoer).
Verbeterde zoötechnische prestaties bevestigd
De toevoeging van Balancius verbeterde in deze veldproeven consistent de groei (+ 1 à 2%) en de voederconversie (2 - 3 punten bruto). De Nederlandse praktijkproef toonde aan dat de toevoeging van Balancius leidde tot een meer geleidelijke voeropname (minder voerdip) en een lagere water / voer verhouding. In sommige van deze praktijkproeven werd ook een trend naar minder voetzoollaesies genoteerd.
De gemiddelde voerwinst steeg op basis van de bovengenoemde resultaten met 2 ct per opgezet kuiken.
In één van de Franse proeven werd ook gekeken naar de effecten op de slachtkwaliteit. De toevoeging van Balancius ging er gepaard met een significante verbetering van het slachtrendement (griller percentage), met numeriek méér filet en minder vet in het karkas.
EU Registratie
Balancius is inmiddels EU geregistreerd bij vleeskuikens, kalkoenen en opfokmoederdieren. De adviesdosering bedraagt minimaal 35.000 LSU per kg eindvoer voor jonge kuikens (0 - 4 weken) en 25.000 LSU/kg voeder voor oudere dieren.