Een hogere voeropnamecapaciteit bij biggen vraagt om een aangepaste voeding.
Door toenemende behoefte aan meer smaak aan vlees, is een hogere vetbedekking op het varkenskarkas niet te vermijden. De kunst is om zoveel mogelijk intramusculair vet aan te brengen door keuze in genetica en voeding.
Vaak gaat de verandering in spier/spek-verhouding gepaard met varkensrassen die een hogere dagelijkse voeropname realiseren. De groei van deze varkens is dan ook flink gestegen in de afgelopen 6 jaar (+ 60 gram/dag bij vleesvarkens1) dat voort komt uit biggen met een hogere groeicapaciteit. Dit is geen enkel probleem als de verteringscapaciteit van de darm hiervoor toegerust is. Maar wanneer dat niet of in mindere mate het geval is, zien we vooral rondom het spenen meer darmgezondheidsproblemen. Vaak wordt in deze situaties daarom naar de medicijnpot gegrepen om de boel recht te houden… Maar die medicijnen zijn vaak niet -of zeer beperkt- nodig!
 
Ultimo 2.0 op maat
Na een ruime periode van ervaringen en doorgaande ontwikkeling van het Ultimo 2.0 concept, blijkt keer op keer dat Ultimo 2.0 in staat is om medicijngebruik tegen streptokokken en E-Coli) tot een minimum te beperken of zelfs achterwege te laten!
 
Het Ultimo 2.0 concept wordt specifiek afgestemd op het grondstoffenpatroon van de afnemer. In overleg met de betreffende dierenarts, bedrijfsadviseur en/of nutritionist wordt vanuit de omgevingsfactoren en darmgezondheid een Ultimo oplossing op maat ontwikkeld. En met zeer mooie resultaten.
 
Voorbeelden uit de praktijk
Diverse statistisch doorgerekende proeven op praktijkbedrijven tonen aan dat de gezondheid van biggen verbetert met behoud, of zelfs verbetering van de technische resultaten.
 
In onderstaande tabel staan de resultaten van een recent uitgevoerde proef (2020) op een praktijkbedrijf met 2500 zeugen. De biggen, uit een Deense Zeug x PIC 408, lieten een hoge voeropname zien. De besmettingsdruk op dit bedrijf werd vooral door streptokokken- en coli bacteriën veroorzaakt met weinig respiratoire klachten.
Ook hier zien we een afname van het aantal te verplaatsen biggen, minder uitval en significant lager medicijnverbruik.
Tabel: Ultimo 2.0 praktijkproef (2020).
 
De nutritionisten van DSM Twilmij kunnen u een passend voeradvies geven afhankelijk van de (speen)problematiek, rekening houdend met genetica, gebruikte additieven, medicijngebruik en wisselend voermanagement.
Onze accountmanagers en varkensnutritionisten maken graag een afspraak met u om ons concept te bespreken!