Het afgelopen jaar hebben nutritionisten van DSM Animal Nutrition & Health hard gewerkt aan een nieuw biggenconcept. Doel: nog betere biggenprestaties bij de eindgebruikers. Tijdens klantendagen in april en mei presenteert de leverancier van premixen en biggenstarterconcentraten het aan haar afnemers. Daarna wordt het via de mengvoerindustrie uitgerold naar het boerenerf. Account- en productmanager Jochim Lorie van DSM Animal Nutrition & Health licht een tipje van de sluier op.

[Tekst geschreven door: Gerben Hofman]

“Zo’n twintig jaar lang hebben wij onze premixen en biggenstarterconcentraten geproduceerd volgens een vast concept. Dit hebben we wel jaarlijks geupdatet, maar we merkten dat er onder afnemers behoefte is aan iets nieuws. Veranderde genetica met een ander voeropnamepatroon, groter wordende bedrijven en vermindering van medicatiegebruik vragen om een nieuwe aanpak. Ons bestaande concept heeft jarenlang goed gefunctioneerd en is gedurende de tijd aangepast aan de eisen van de tijd. Maar de laatste twee à drie jaar is er in de zeugenhouderij meer veranderd dan de 17 jaar daarvoor. De gemiddelde voeropname van biggen is bijvoorbeeld tien procent gestegen. Dat betekent nogal wat. Tijd voor een nieuwe aanpak.”
 
Maatwerk op een praktische manier
Geen varkensbedrijf is hetzelfde. Elk zeugenbedrijf heeft behoefte aan een eigen, specifieke benadering. Ondanks deze verscheidenheid aan bedrijven stelt Lorie dat DSM Animal Nutrition & Health toch een manier heeft gevonden om samen met de mengvoersector voor elk zeugenbedrijf een voeroplossing op maat aan te bieden. Dit met een aanpak op basis van variërende voerconcentratie en twee tot maximaal drie concentraten. Flexibiliteit en snel kunnen door schakelen, ‘twisten’ als het ware, staan daarbij centraal. Op basis van de bedrijfsomstandigheden zoals werpproces, ziektedruk, management en klimaat kan middels een beslissingsboom per bedrijf het optimale speenvoer, startvoer en groeivoer worden geselecteerd.
 
“Niet meteen vol gas”
De focus in het nieuwe concept ligt op basisveiligheid en een verhoogde weerstandsopbouw. Veel aandacht gaat uit naar de voeding in de eerste dagen na spenen. “Varkenshouders worden in deze fase vaak blij van snel groeiende, blinkende biggen”, is de ervaring van Lorie. “Daarvoor worden hoog geconcentreerde speenvoeders ingezet. In de praktijk zien we ze dan in de tweede fase een terugval krijgen. De streptococcendruk neemt toe, de weerstand neemt af, de darm is overgeforceerd. Dat zie je dan terug aan de big en aan de technische resultaten. Daarom geven wij er de voorkeur aan iets trager op te starten en volop te investeren in de immuniteitsopbouw van een robuuste big. Dan pas kunnen we na twee weken speenleeftijd vol gas geven. Aan het eind van de biggenopfokfase bereik je zo per saldo meer groei.”
 
Studiedagen in april en mei
Op 25 april en 4 mei aanstaande organiseert DSM Animal Nutrition & Health studiedagen in België & Nederland waarbij het nieuwe biggenconcept uitgebreid toegelicht wordt. Nutritionisten, bedrijfsadviseurs en andere erfbetreders met betrekking tot voeding van gespeende biggen ontvangen hiervoor een uitnodiging.